DROP IN

Voor drop-ins geldt dat je om mee te kunnen doen aan een WOD, ervaring hebt op CrossFit gebied. Ben je nieuw op dat gebied dan kan je je inschrijven voor een WOW of voor Strength.
Heb je vragen of wil je graag meer informatie, neem dan contact met ons op!

0622655374

Bedrijvenweg 5, 7442 CX Nijverdal

Top

Blog

Squat Challenge

20 minuten Squat Challenge

 

Elke maand hebben we een leuke challenge. De challenge van de maand mei is de 20 minuten Squat Challenge. Wij dagen jou uit om de komende 30 dagen, 20 minuten per dag, in een ‘ontspannen’ gehurkte houding (de squat) te zitten. Waarom je deze challenge in vredesnaam aan zou moeten gaan, leggen wij je graag uit in deze blog.

 

Een fundamentele menselijke rusthouding

De squat is een functionele beweging. Deze komt veel voor in je dagelijkse bezigheden. Denk aan iets oppakken van de grond, opstaan uit een stoel, zitten op een toilet en weer opstaan of boven het toilet hangen bij onze buren in Frankrijk langs de snelweg ;). Daarnaast biedt het regelmatig uitvoeren van de squat nog veel meer voordelen. Je verbetert bijvoorbeeld de flexibiliteit van enkels, knieën en heupen en je traint ook meteen je core én niet te vergeten je billen.

In veel landen over de hele wereld is de hurkzit, de squat, een fundamentele menselijke rusthouding. Kijk naar kleine kinderen… Zij gebruiken de hurkzit vaak als rusthouding, zonder dat papa of mama ze dit heeft aangeleerd. Deze positie zit namelijk in ons DNA. Helaas is het grootste deel van de westerse bevolking makkelijk en lui geworden en kunnen we amper een minuut in de hurkzit, de squat, blijven zitten. Daarom deze uitdaging voor jou!

Hoe ziet de challenge er precies uit?

Je zit in totaal 20 minuten per dag in de hurkzit, de squat. Hoe je die 20 minuten indeelt is helemaal aan jou! Dat mag 30 seconden zijn, dat mag een minuut zijn en gedurende de dagen kun je dit uitbouwen naar 2, 3 of misschien zelfs 5 minuten per keer. Het doel is steeds wat langer te blijven zitten in die hurkzit. Alle seconden en minuten tel je bij elkaar op, zodat je dagelijks totaal aan 20 minuten komt. Dus doe je een bakkie thuis of op je werk, pak dan geen stoel maar ga lekker even gehurkt zitten.

Het is de bedoeling dat de hurkzit, de squat, een onderdeel van je dagelijkse routine wordt! En als hurken moeilijk voor je is, gebruik dan een tafel als steun of leun tegen de bank. Het uiteindelijke doel van de challenge is dat jij na 30 dagen de flexibliteit van je enkels, knieën en heupen verbeterd hebt.

TWEE12 member? Probeer dan naast de challenge wekelijks 2 á 3 Home Workouts te doen. De gehele maand mei staat in het teken van de squat. We zullen dus tijdens de Home Workouts extra aandacht aan deze functionele beweging besteden.

 

Nog een leuk weetje over de squat…

Wist je dat de hurkzit, de squat, ook goed is voor je stoelgang? Hieronder vertelt onze collega van @fysiocentrumnijverdal waarom.

“De diepe squathouding wordt ook vaak gebruikt in de bekkenfysiotherapie om de bekkenbodemspieren te rekken. Wist je dat deze spieren heel belangrijk zijn bij het plassen en poepen? Ze werken als een soort trampoline, de ene keer kunnen ze heel krachtig spannen, de andere keer laten ze hun spanning weer los. Het voordeel van de diepe squathouding is dat je zo goed leert om je bekken iets te kantelen naar achteren. Dit kantelen heb je ook nodig om goed te kunnen poepen. Door met een iets bolle houding in je onderrug en opgetrokken knieën (bijvoorbeeld door middel van een klein krukje) op de wc te gaan zitten, kun je makkelijker ledigen. Dit heeft alles te maken met hoe je dikke darm loopt in je onderbuik.”

Een mooie diepe squathouding kan dus een positief effect hebben op je stoelgang.

 

Zit jij 20 minuten per dag met ons mee in die ‘ontspannen’ houding?

Zit jij met ons mee? Wij vinden het erg leuk om jouw deelname terug te zien via social media. Vergeet ons dan vooral niet te taggen (@twee12nijverdal). Wij zijn erg benieuwd hoe de challenge jou vergaat.

 

Happy Squatting! 🙂

No Comments
Add Comment
Name*
Email*

achttien − vijf =